Bugün helvayı yerken "ya böylesi mükemmel bir tatlıyı kim nasıl bulmuş ya" dedim ve başladım araştırmaya,şimdi sizleri kısa kısa bilgilerle aydınlatacağım,coşkuluyum,tabii böyle bir muhabbetten sonra coşkulu olmamak elde değil,baksanıza :
Gel gelelim bu harika tatlının tarihçesine..
- Helva tatlısı Türkiye'de ve pek çok Orta Doğu ülkesinde yaygın olarak tüketilen bir tatlıymış.Bu sebeple helvanın bir sürü çeşidine ve farklı farklı lezzetlerine sahibiz.Mesela Balkanlar ve Orta Doğu'da tahinle yapılan helva yaygınken,Hindistan ve Bangladeş'te havuç ve bezelyeden yapılan koyu kıvamlı akışkan olarak yapılan helva yaygınmış.
- Kelime olarak helva Arapça'da tatlı anlamına geliyormuş.Belki biliyorsunuzdur,Hintçe ve Arapça birbirine çok benzer,Hintçe'deki "halwai" (tatlıcı) kelimesi de demek Arapça kökenliymiş,öğrenmiş olduk.
- Türkiye'de helva kültürünün yaygınlaşması ise İslamiyet'i kabul edip Arap kültürüne yakınlaşmamızla başlamış.Zamanla Osmanlı'da helva sıradan bir tatlı olmaktan çıkıp kültürümüzün bir simgesi haline gelmiş.Hatta zaman zaman askerlerin yaptığı "helva sohbetleri" olurmuş.Bu helva sohbetleri Mevlana'ya kadar uzanan bir gelenekmiş ve Mevlevilik'te helva sabrı ifade ediyormuş.Sanırsam kavrulması ve hazır edilmesi biraz uzun sürdüğü için.Bunun dışında saraylarda devletin ileri gelenlerin katıldığı sohbetlere Lale Devri'nin çılgın şairi Nedim de katılır,herkesi eğlendirirmiş.
- Ünlü gezginimiz Evliya Çelebi ise tatlıya özellikle helvaya pek düşkünmüş hatta tatlı yemeyi iyi bir müslümanın niteliklerinden sayarmış.Eğer öyleyse,ben şu an cennetliğim arkadaşlar,kesin bilgi.
- O zamanın şekerci ve helvacıların dillerinden düşürmedikleri “Tatlı sevmek imandandır”, “Mumin helva gibidir” gibi hadislerin dükkanlarının duvarlarında asılı olduğu söylenirmiş.
Eveeet,bugünkü yazımızın da sonuna geldik.Gerçekten çok keyif alarak yazdığım bir yazı olduğu için sizlere günün anlam ve önemine uygun bir şarkıyla veda etmek istiyorum.
Mavi Işıklar'dan Helvacı Helva,iyi seyirler..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder