Büyük gün geldi! Bugün sizleri bebeğim Bollywood ile tanıştırma zamanı! Çok kısa sürede hayatımın çoğunu kaplayan bu güzelliği size anlatmakta gecikmemeliyim değil mi?
Görüyorum ki kemerler bağlanmış,uçuşa hazırız!
Keyifli yolculuğumuza tabi ki yapılan ilk hint filminden başlayacağız. Dhundiraj Govind Phalke gururla sunar, yapılan ilk uzun hint filmi "Kral Harishchandra" Ta taaaaa!
Öncelikle bunu ilk defa gittiğiniz bir yerin yavaş yavaş keşfedilmesi gibi düşünün.Çünkü Phalke amcamız da aynen böyle yapmış.Önce yıllar boyunca sömürülmüş ve ezilmiş halkı uyandırmak,milliyetçi bir yapı oluşturmak ve kafalarda beliren 'Hint' simgesini değiştirmek için sinemayı kullanmaya karar vermiş.Sonrasında ise Hint kültürünün özünde olan şeyleri filmlerinde kullanmaya.Sonuç tabii ki başarı! 1912'de yapıp 1913'te gösterime sunduğu filmi gişede inanılmaz bir başarı elde ederek adeta Bollywood'un temellerini atmış.Düşünebiliyor musunuz ne kadar heyecan verici bir süreç? Biz şu an izlediğimiz filmleri 'amaaan,bu senaryo da ne kadar klasik!' diye yorumlarken,o dönemde insanların akıllarının ucundan geçmeyen şeylerdi bunlar.
Son derece havalı olan Dhundiraj Govind Phalke amcamızın bir resmi:
Bu da Kral Harishchandra'dan bir sahne:
Filmden 15 dakikalık bir kesit,tabi ki hepsini izlemek zorunda değilsiniz :)
Bu filmin Hint sineması için büyük bir adım olduğu su götürmez bir gerçek.Günümüz Bollywood yapımcıları da buna dikkat çekmek için 2013'te yani Hint sinemasının 1oo.yılı şerefine, birçok ünlü oyuncunun da içinde yer aldığı "Bombay Talkies" adlı bir film yaptılar.Yapılan ilk sinema filminin hakkını da yine bir sinema filmi yaparak verdiler.Doğal olarak.
Bu arada filmin ismi nereden geliyor diye merak eden olursa, Bombay Talkies Hindistan sinema tarihindeki ilk film yapım şirketidir,bu yüzden filmin ismi olarak bunu uygun görmüşler.
Bombay Talkies'in fragmanı:
Sırada bu sürecin ikinci en büyük adımı var.Yapılan ilk sesli hint filmi "Alam Ara (Dünya Güzeli) " Yapımcı Ardeshir İrani 1931'de yaptığı bu filmiyle bilindik popüler Hint filmlerinin temelini atmış,içine müziği ve dansı ekleyerek hint sinemasına adeta boyut atlatmış.Bana kalırsa yapılan ilk filmin sessiz oluşu insanların onca yıl maruz kaldıkları zulüm ve sonunda sindirilmiş bir benliğe bürünmüş olmaları.
Alam Ara'dan bir kesit:
Şimdi sorabilirsiniz her şey iyi hoş ama akıllarına filmlere müzik ve dans eklemek nereden gelmiş? Aslında cevabı çok basit,yapımcı Ardeshir İrani soyadından da anlayacağımız üzere İran kökenli birisiymiş ve dansa çok önem verilen Pers tiyatrosunun temelini kullanmış.Sanki bilinen yemek tariflerinden yeni bir tarif yaratırcasına her şeyden biraz biraz alıp oluşturdukları sinema kültürlerini bugüne kadar taşımayı başarabilmişler.
Bu konuda araştırma yaparken farkettim ki,sinema kültürünün insanlar üzerinde yadsınamaz bir etkisi var.Mesela yeni bir fikir mi benimsenmeye çalışılıyor,yapılacak olan bir filmle bu daha da kolaylaştırılıyor.Pekiştirme süreci olarak düşünebiliriz,konu tekrarı yaptıktan sonra pekiştirmek için çözdüğümüz sorular gibi mesela.
Bunun en güzel örneği de uzun yıllar geçmesine rağmen hala tüm Hindistan'da çok sevilen ve ilgi gösterilen film "Mother India (Hindistan Ana). 1957 yılında çekilmiş olan film,tam da Hindistan'ın yeni bir "kadın" figürü oluşturmaya çalıştığı zamana denk geliyor.Kadınların filmlerde oynamalarına izin verildiği,bilgilendirilmeleri için okulların yapıldığı ve toplumda kadınların varlıklarının benimsenmeye başlandığı bir dönem bu.Anladığımız üzere filmin yapımcısı Mehboob Khan da Bollywood'u bir sonraki aşamaya geçirmeyi başarmış birisi.
Selam olsun sana Hindistan Ana!
Eveeet,yine yazımın sonuna geldik.Bir sonraki yazımda da Bollywood'u Bollywood yapan gelmiş geçmiş en büyük oyunculardan bahsedeceğim aksi halde bu süreç eksik kalır.Son olarak vedamı etmeden önce bu yazımı birine ithaf etmek istiyorum; can dostum 'İpishe' ,bu yazı beni Bollywood'la tanıştırıp hayatıma bu güzelliği soktuğun için sana gelsin.Eminim ki bana filmleri önerirken böylesine bir bağımlı olacağımı tahmin etmezdin.Hatta öyle bir bağımlı oldum ki sürekli kendime 'Ben Bollywood yokken ne yapıyormuşum ya?' diye sorup duruyorum.Olsun ama ben bu durumdan gayet memnunum,hiç olmazsa şimdi iki bağımlı olarak kol kola yaşayıp gidiyoruz ve de gideceğiz. :):):)
Şimdilik hoşçakalın,Khuda Hafiz!