Haftalar sonra o dondurucu soğukların üstüne bir sabaha mis gibi güneşli bir havayla ve mutlulukla uyanmanın şerefine bugün bloguma bir yazı kondurayım dedim.Eğer İpek mutluluk ve blog yazmaktan bahsediyorsa, yazının konusu ne olabilir? Tabii ki Bollywood! En son ekim ayında bahsettiğim Bollywood'un tarihçesine yeniden göz atıp yeni şeyler öğrenme vakti.
Haydi aşağıya doğru tık tık!
Bildiğiniz gibi Bollywood'un tarihinde adım adım ilerliyoruz.En son şanlı ailemiz Kapoor'lardan ve nesilden nesile oyunculuğu seçmiş Kapoor evlatlarından bahsetmiştim.Şimdi sıra diğer bir efsanede ve o kişimizzz Amitabh Bachchan!
Bollywood'un eski jenerasyonundan olan ve benim de en çok sevdiğim, şu an 72 yaşında olmasına rağmen çoğu oyuncuya taş çıkaran efsanevi adamı,Big B'yi tanıyalım..
Günümüz B-Town'un vazgeçilmezi Amitabh Bachchan, ilk zamanlar kendisini Bollywood'a ve izleyicilere kabul ettirmekte en çok zorlanmış oyunculardan birisidir aslında.Neden mi? Çünkü Bachchan -namıdeğer Big B- insanların kafasında yer etmiş,klasik formüle uyan bir Hintli değildi.Gençlik yıllarında, hala gerek filmlerde gerekse talk show'larda esprisi yapılan çok uzun bir boya,kendisine Latin ya da Akdenizli bir hava katan soluk bir tene sahipti.
Oyunculuk serüveni ise tahmin ettiğimiz gibi büyük rüyalarla pılısını pırtısını toplayıp Bombay'a gelmesiyle başladı.Gelir gelmez keşfedilip şöhretten şöhrete koşma hayalleri kursa da işler hesap ettiği gibi gitmemiş ve yapmış olduğu ilk filmlerin çoğu fiyaskoyla sonuçlanmıştır.Ancak Big B oyunculuk yapmaya devam etmiş ve oynamış olduğu "Anand" filmiyle ilk tatmin edici başarısını yakalamış,hatta en iyi yardımcı erkek oyuncu ödülünü bile almıştır.
"Anand" filmi Big B için güzel bir yeniden doğuş olur ve şöhretin kapıları yavaş yavaş önünde açılmaya başlar.Bir diğer ses getiren filmi "Zanjeer" i yapmasıyla artık Bollywood süperstarları arasında anılmaya başlar ve kariyerinde kendine yeni bir boyut kazandırır.Artık herkes bu genci "Bollywood'un genç kızgın adamı" olarak tanıyacaktır.
Tüm zamanların en başarılı Bollywood filmleri arasında yer alan, 1975 yapımlı,bir diğer kızgın adam filmi olan "Sholay" büyük ses getirmeyi başarır ve Amitabh Bachchan'ın bundan sonraki filmlerinin kalıbını oluşturur.
"Sholay" filminin getirdiği büyük ses ve başarı,yanında birçok sorun da getirmiştir.Batılı tarzda bir western filmi olan Sholay eleştirilerin bir numaralı odağı olmuştur.O dönemde yeni yeni gelişmekte olan Hindistan sinemasında imkanlar kısıtlıdır ve filmin yönetmeni Sippy filmini istediği tarzda çekememiştir.Gerek kamera ithalinin yasak olması gerekse sinema salonlarının azlığı film için negatif bir etki yaratmıştır.
Bir diğer olumsuz etmen ise o dönem Hindistan'da yaşanan ekonomik krizdir.Bu krizin yan etkileri birçok alanda ülkeye yansımış,sinema alanında ise sansüre yol açmıştır.Sholay filmine Batı'yı utanmazca taklit ettiği ve dönemin otoritesine karşı geldiği gerekçeleriyle sansür getirilmesi istenmiş,özellikle filmin sonu büyük tartışma konusu olmuştur.Bu sorunların sonunda ise yönetmen Sippy,filmini yeniden çekip kurgulamak zorunda kalmıştır.
Söylediğim gibi, Sholay filminin Hindistan sineması üzerinde etkisi büyüktür ve bunun bir diğer sebebi seyircinin bu filme verdiği tepkidir.İzleyici filmi izlerken tepkisiz kalmıştır,suskundur.Eğer birkaç Hint filmi izlediyseniz Hintlilerin ne kadar coşkulu bir millet olduğunu anlarsınız.Öyle ki,sinema salonlarında bile filmi kahkalarla ve gürültüyle izlerler.Sholay'a neden tepkisiz kalındığı kısmına gelinirse,Sippy'e göre izleyici,ana karakteri kendisiyle özdeşleştirmiş ve karakterin ölümünü kabul edememiştir.Ayrıca filmdeki ölüm sahnesi de alışılagelmiş ölüm sahnelerinden farklı olduğu için izleyicinin kafasında soru işaretlerine yol açmıştır.Soru işaretlerine cevap bulabilmek içinse,çoğu izleyici filmi anlayabilmek için filmi ikinci üçüncü kez tekrar izlemiştir.
Sippy ile çalıştıktan sonra Bachchan kariyerinde büyük yer etmiş olan yönetmen Desai ile çalışmaya başlamıştır.Desai, Bachchan'ı bulunduğu kalıptan çıkarıp yüceltmiş onu daha da yükseklere çıkarmıştır.Desai ile yaptığı filmlerde din konusu da fazlaca işlenmiştir,kardeşlerin hepsinin farklı dine mensup olması gibi konular işlenerek "Laik Hindistan,her dinde kardeşlik!" mesajları verilmeye çalışılmış fakat o dönemde Müslümanlar ve Hindular arasında yaşanan gerginlikler sonunda mesajlar istenen yere ulaşamamıştır.
Yaptığı filmlerle şöhret yolunda adım adım ilerlemiş olan Big B'nin özel hayatından da bahsedecek olursak;
Starımız 1973'te şimdilerde pek bir mutsuz görünen kendisi gibi oyuncu olan Jaya Bachchan'la evlenmiştir ve günümüzde halen sürmekte olan bu evliliğinden bir erkek bir kız olmak üzere iki çocuğu olmuştur.
Gençliğinde insanları döndürüp bir daha baktıracak güzelliğe sahip olan aktris Jaya Bachchan yıllar geçtikçe oyunculuktan elini eteğini çekmiş, tabiri caizse evinin kadının çocuklarının anası olmuştur.Bir dönem Amitabh ji hakkında evlilik dışı dedikodular duysa da yılmamış,bugüne kadar evliliğini sürdürmeyi başarmıştır.
Bir dönem gündemden düşmeyen o dedikodular ise Amitabh Bachchan ve favori rol arkadaşı Rekha ile ilişki yaşadığı söylentileridir.Aralarında büyük bir kimya olan ikili,söylentilere göre gerçek hayatlarına da bunu yansıtmışlar ve bir dönem B-Town'un favori çifti olmuşlar.
Tüm bu söylentilere rağmen iyi bir eş ve örnek bir baba profili çizen Amitabh Bachchan,çocuklarına ve torunlarına çok düşkündür.Hatta kendisi gibi oyuncu olan oğlu Abhishek Bachchan'ın eşiyle Jaya Bachchan arasında çıkan gelin-kaynana kavgalarında da arabuluculuk yapıp huzuru sağladığı da bir dönem magazinlere konu olmuştu.
Eğer Bollywood'daki Bachchan etkisini özetleyecek olursak:
Oyunculuğa başladığından bu yana birçok yapıma imza atan Big B, her jenerasyondan oyuncuya rol model olmuş ve olmaya devam etmektedir.Büyük bir sevgi ve saygıyla gönüllerde yer etmiş olan Bachchan hem oyunculuğuyla hem de kişiliğiyle örnek alınacak insanların başında geliyor.Artık eskisi kadar sık film yapmasa da yapılan yeni filmlerde kendi filmlerinden yapılan alıntılarla akıllarda kalmaya devam etmektedir.
Eveeet,B-Town'da yadsınamaz etkisi olan Amitabh Bachchan da bahsettiğime göre,tarihte bayağı bir ilerlemiş olduk.Tarihin sayfalarını kopara kopara geliyoruz hem de hızlıca!
Yine yazmaya bir başlayınca kısa kesemeyip yazdıkça yazdım farkındayım ama ne yapayım, çok seviyorum! Umuyorum benim gibi bu kültüre ilgisi olup da yazımı okuyan herkes beğenir ve zevk alarak okur.Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.
Khuda Hafiz!